Ilgus dešimtmečius sveikatos specialistai rekomendavo žarnyno valymą dėl geresnės paciento sveikatos bei savijautos. Tačiau ilgainiui žarnyno valymas įgijo blogą reputaciją, nes tokios procedūros suteikia greitą rezultatą, bet pašalina visas naudingas medžiagas iš organizmo.

 

dietos

Nuo žarnyno būklės priklauso viso organizmo sveikata. Jis padeda apsaugoti nuo ligų sukėlėjų, įsisavinti maistines medžiagas ir čia yra saugomos gerosios žarnyno bakterijos. Prasta žarnyno sveikata siejama su imuninės sistemos sutrikimais, prasta mityba, dažna nuotaikų kaita, didesniu polinkiu į artritą ir nutukimą.

 

Žarnyno valymas – tai yra, kitais žodžiais tariant, žarnyno veiklos gerinimas. Laikantis dietos, valančios žarnyną, nesveikas maistas, kenkiantis žarnynui pakeičiamas žarnyno nežalojančiais produktais, kurie gydo žarnyną, aprūpina jį probiotikais arba gerosiomis žarnyno bakterijomis bei skaidulomis, reikalingomis gerai žarnyno sveikatai.

 

Žarnyną valyti rekomenduojama, kai vargina šie simptomai:

 
  • Vidurių pūtimas;
  • Vidurių užkietėjimas ir viduriavimas;
  • Nuovargis;
  • Depresija;
  • Alergijos;
  • Odos problemos;
  • Nuotaikų pokyčiai;
  • Galvos skausmai;
  • Sąnarių skausmas.
 

Žarnyno valymas – tai ne kas kita, o dieta, kurios metu leidžiama valgyti neperdirbtus, nerafinuotus maisto produktus, kurie gerina žarnyno veiklą ir vartoti žarnyno darbą gerinančius maisto papildus. Paprastai rekomenduojama dietos laikyti dvi savaites. Diskomfortas ir nemalonūs simptomai sumažėja arba pranyksta jau po 3 – 5 dienų. PASTABA: prieš pradedant laikytis žarnyną valančios dietos rekomenduojama pasitarti su savo gydytoju.

 

Geriausi maisto produktai žarnynui: obuolių sidro actas (skatina virškinimą), fermentuoti maisto produktai (rauginti kopūstai, kefyras, jogurtas, arbatos grybas, kimči), ciberžolės milteliai (mažina uždegimą), šviežias imbieras (mažina pykinimą ir gerina virškinimą), gysločio sėklų luobelės (puikus skaidulų šaltinis, gerinantis žarnyno veiklą), įvairūs kopūstai, kryžmažiedės daržovės (padeda valyti organizmą ir aprūpina dietinėmis skaidulomis).

 

14 dienų žarnyną valanti dieta

 
  • Vanduo: mažiausiai 2 l šaltinio vandens ir žolelių arbatų.
 
  • Maisto papildai rytą: 1,5 šaukšto alavijų sulčių, melsvadumblio vingrūnės miltelių ir glutamino miltelių, ištirpintų 200 ml vandens.
 
  • Pusryčiai: bolivinių balandų ir tarkuotų kriaušių košės su migdolų pieno ir šaukštas linų sėmenų su 100 g nesaldinto natūralaus jogurto.
 
  • Užkandžiai: 28 g riešutų, žalioji arbata.
 
  • Pietūs: įvairių sezoninių daržovių salotų su obuolių sidro acto ir alyvuogių aliejaus padažu ir ant grotelių kepta vištienos krūtinėlė su česnaku, ciberžole ir sojų padažu.
 
  • Užkandžiai: žalios daržovės ir gvakamolės (avokadų) padažas.
 
  • Vakarienė: orkaitėje kepta lašiša su keptomis sezoninėmis daržovėmis su kokosų aliejumi ir kimči (korėjietiškas fermentuotų daržovių garnyras).
 
  • Maisto papildai vakarą: alavijų sultys, melsvadumblio vingrūnės milteliai, glutaminas ir 200 ml vandens. 2 žuvų taukų kapsulės ir viena tabletė probiotikų.