Statistika rodo, kad vien Europoje dar tinkamo vartoti maisto išmetama 88 milijonai tonų. T. y. 20 % viso Europos Sąjungoje pagaminamo maisto. Sumažinti kaltės jausmą dėl maisto švaistymo, padėti sutaupyti pinigų ir laiko apsipirkinėjimui gali padėti paprasti patarimai, kaip ilgiau išsaugoti šviežius produktus.

 

vaisiai

12 patarimų, kaip ilgiau išsaugoti šviežius vaisius ir daržoves:

 

  • Uogos: nuplauti su acto tirpalu. Prieš dedant į šaldytuvą uogas (braškes, avietes ir kt.) rekomenduojama nuplauti su acto ir vandens tirpalu (santykiu 1 : 3). Tai padės išvengti pelėsio ir uogas šaldytuve galima bus laikyti iki kelių savaičių. Po to uogas nuplauti su paprastu vandeniu ir nusausinti.

 

  • Salotos: uždengti popieriniais rankšluosčiais. Dubenį su salotų likučiais uždengti popieriniu rankšluosčiu, tada apvynioti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą. Popierius sugers drėgmę, dėl kurios salotos paruduoja ir apvysta. Kai popierius sudrėks, reikėtų jį pakeisti nauju. Taip pat galima salotų lapus pabarstyti druska – tai taip pat padės sumažinti drėgmės perteklių.

 

  • Avokadai: apšlakstyti citrinų sultimis. Citrinų rūgštis apsaugo avokadų minkštimą nuo parudavimo. Taip pat galima šalia avokadų laikyti nuluptą svogūną. Tik reikėtų stengtis, kad svogūnas nesiliestų su minkštimu ir avokadas nesugertų svogūnų kvapo ir skonio.

 

  • Morkos: laikyti vandenyje. Pirmiausia reikia nupjauti žalius lapus, sudėti į vandenį, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Jeigu nenorite mirkyti vandenyje, morkas galite suvynioti į burbulinę plėvelę – tai taip pat padės išvengti perdžiūvimo.

 

  • Citrinos: vengti pjauti per pusę. Jeigu reikia nedaug citrinos sulčių, nepjaukite vaisiaus, tiesiog subadykite dalį jo šakute ir išsispauskite tiek, kiek reikia vienam kartui. Citrina ilgiau išliks šviežia ir neapvytusi.

 

  • Svogūnai: suvynioti į pėdkelnes. Nailono tinklelis, kuriame sudėti svogūnai, suteikia svogūnams tiek oro, kiek jiems reikia ir padeda išlikti ilgiau. Svogūnus sudėti į kojinę, užrišti ir galima kur pakabinti.

 

  • Bulvės: laikyti kartu su obuoliais. Obuoliai išskiria metileno dujas, kurios padeda bulvėms išlikti šviežioms daugiau nei 8 savaites ir apsaugo nuo sudygimo.

 

  • Obuoliai: pamirkyti griežinėlius pasūdytame vandenyje. Supjaustytus obuolius nuo oksidacijos padės apsaugoti mirkymas vandenyje su druska. Vis dėlto į 1 l vandens nereikėtų dėti daugiau nei pusę šaukštelio druskos, kad vaisiai netaptų sūrūs. Po 5 minučių obuolius nusausinti ir laikyti šaldytuve.

 

  • Salierai: suvynioti į aliuminio foliją. Priešingai nei plastikinė plėvelė, aliuminio folija nepraleidžia eteno dujų, kurios padeda išlaikyti produktų drėgmę ir ilgiau išsaugoti juos šviežius.

 

  • Bananai: suvynioti į plastikinę maistinę plėvelę. Bananus šviežius taip pat padeda išlaikyti eteno dujos, bet juos užtenka vynioti į plastikinę plėvelę. Jeigu bananai jau pakankamai sunokę, juos galima nulupti ir užšaldyti (vėliau panaudosite kaip priedą glotnučiams).

 

  • Pomidorai: laikyti ne šaldytuve ir koteliais žemyn. Pomidorams nepatinka šaltis: laikomi šaldytuve jie praranda savo skonį ir tekstūrą. Rekomenduojama juos laikyti ant spintelės ta puse, kurioje nėra stiebelio, į viršų.

 

  • Smidrai: pamerkti stiklinėje vandens stačius. Tada tokią vazą su smidrais padėti į šaldytuvą, viršūnėles uždengus plastikiniu maišeliu.