Kiaušiniai gali būti lengviausias, pigiausias ir universaliausias būdas papildyti organizmo baltymų atsargas. 1 dideliame kiaušinyje yra maždaug 70 – 80 kcal ir apie 7 g raumenų statybinėms medžiagų (baltymų). Tačiau kiaušiniai naudingi ne tik sportuojantiems, bet ir visiems, kurie nori pagerinti sveikatą. Kiaušiniai turtingi aminorūgščių, antioksidantų ir geležies. Naudingi ne tik baltymai, bet ir tryniai, kuriuose yra riebalus tirpdančio cholino, todėl papildžius mitybą kiaušiniais galima net sulieknėti!

 

kiausiniai

Prieš perkant kiaušinius reikėtų atkreipti dėmesį į etiketes. Geriausia rinktis ekologiškus, kurie būtų užauginti be antibiotikų, vakcinų ir hormonų. Kokia kiaušinių lukšto spalva yra nelabai svarbu, tad galima rinktis savo nuožiūra. Kiaušinių lukštų atspalvis priklauso nuo vištų veislės – maistinė vertė yra vienoda. Štai 12 faktų apie kiaušinių naudą organizmui!

 

12 įdomų faktų apie kiaušinių naudą organizmui:

 
  • Stipresnė imuninė sistema. Viename kiaušinyje yra 22 % rekomenduojamos vitamino seleno dienos normos, kuris padeda palaikyti imuninę sistemą ir reguliuoti skydliaukės hormonus. Ypač kiaušinius valgyti reikia vaikams. Jeigu vaikai ir paaugliai negauna pakankamai seleno, gali susirgti Kešano liga ir Kašino – Beko liga – tai sutrikimai, pažeidžiantys širdį, kaulus ir sąnarius.
 
  • Geresni cholesterolio rodikliai. Viename dideliame kiaušinyje yra 212 mg cholesterolio, bet tai nereiškia, kad jie kelia „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje. Organizmas pats nuolat gamina cholesterolį ir yra duomenų, kad kiaušinių vartojimas gali net pagerinti tyrimų rodiklius. Kiaušiniai didina „gerojo“ cholesterolio lygį ir didina „blogojo“ cholesterolio daleles.
 
  • Mažesnė širdies ligų rizika. Didesnės „blogojo“ cholesterolio dalelės (daugelio žmonių būna per mažos) gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
 
  • Daugiau energijos. Viename kiaušinyje yra 15 % rekomenduojamos vitamino B2 (riboflavino) dienos normos. Tai 1 iš 8 B grupės vitaminų, kurie padeda organizmui maistą konvertuoti į kurą, kuris vėliau naudojamas gaminti energiją.
 
  • Gražesnė oda ir plaukai. B grupės vitaminai reikalingi sveikai odai, plaukams, akims ir kepenims (kiaušiniuose be B2, yra ir B5 ir B12 vitaminų). Šie vitaminai taip pat padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą.
 
  • Sveikesnės smegenys. Kiaušiniai yra smegenų maistas. Daugiausiai dėlto, kad juose yra cholino. Jis randamas ląstelių membranose ir reikalingas sintetinti acetilcholiną, neuromediatorių. Tyrimai rodo, kad trūkstant cholino, gali atsirasti neurologinių sutrikimų ir susilpnėti pažintinė funkcija.
 
  • Ilgesnė gyvenimo trukmė. Nedaugelis žino, kad organizmas pats gali pasigaminti 11 esminių aminorūgščių, kurios reikalingos gyvybei palaikyti. Organizmui iš viso reikia 20 aminorūgščių. Spėkite, iš kur gali būti gaunamos likusios 9 aminorūgštys! Teisingai, iš kiaušinių! Trūkstant šių 9 aminorūgščių gali nusilpti raumenys, imuninė sistema, varginti silpnumas, nuovargis, pasikeisti odos ir plaukų tekstūra.
 
  • Mažesnis streso ir nerimo lygis. Trūkstant 9 aminorūgščių, kurios randamos kiaušiniuose, gali pablogėti psichinė sveikata. 2004 metų tyrimas leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“ parodė, kad mitybos papildymas lizinu, gali sumažinti nerimą ir stresą, nes greičiausiai jis reguliuoja serotonino išsiskyrimą nervų sistemoje.
 
  • Sveikesnės akys. Kiaušiniuose randama dviejų antioksidantų – liuteino ir zeaksantino, kurie labai naudingi akims. Šių antioksidantų yra tik kiaušinių tryniuose. Jie sumažina geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos riziką. Pastarosios ligos yra pagrindinės prastėjančios regos ir aklumo priežastys vyresniame amžiuje.
 
  • Stipresni kaulai ir dantys. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio vitamino D šaltinių. Vitaminas D svarbus kaulų ir dantų sveikatai ir stiprumui. Jis gerina kalcio, reikalingo sveikai širdžiai, gaubtinei žarnai ir metabolizmui, įsisavinimą.
 
  • Ilgiau trunkantis sotumo jausmas, todėl suvalgoma mažiau. Kiaušiniai – puikus kokybiškų baltymų šaltinis. Daug tyrimų rodo, kad daug baltymų turintis maistas mažina apetitą. Pagal sotumo indeksą – kiaušiniai yra pirmaujantys.
 
  • Tirpstantys kūno riebalai. Kadangi kiaušiniai suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, juos valgant galima net sulieknėti. 8 savaites žmonės valgė pusryčiams arba kiaušinius, arba didriestainius, turinčius tiek pat kalorijų. Tie, kurie valgė kiaušinius numetė 65 % daugiau kūno svorio, 16 % daugiau kūno riebalų, KMI sumažėjo 61 % daugiau, o liemens apimtis – 34 %.