Sakoma, kad svoris pradedamas mesti virtuvėje. Ir tai yra tiesa, nes esame tai, ką valgome. Papildomas kalorijas gali deginti ne tik sportas, bet ir tai, kas yra lėkštėje. Ypač jei tai aštrus maistas, pagardintas aitriosiomis paprikomis!

 

cili

11 priežasčių į mitybą įtraukti aitriąsias paprikas:

 
  • Aitriosios paprikose apstu augalinės kilmės cheminių medžiagų, kurios padeda išvengti ligų ir pagerinti savijautą.
 
  • Aitriosios paprikose yra sveikatai naudingo alkaloidų junginio, kapsaicino, kuris suteikia aštrų, pikantišką skonį. Laboratoriniai bandymai su žinduoliais parodė, kad kapsaicinas pasižymi antibakteriniu, priešvėžiniu, analgetiniu ir priešdiabetiniu poveikiu. Taip pat nustatyti, kad jis gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje nutukusiems žmonėms.
 
  • Šviežios aitriosios paprikos, raudonos ir žalios, yra puikus vitamino C šaltinis. 100 g aitriųjų paprikų yra 240 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Vitaminas C yra stiprus, vandenyje tirpus antioksidantas. Jis reikalingai kolageno sintezei žmogaus odoje. Kolagenas yra vienas iš pagrindinių struktūrinių baltymų, reikalingų palaikyti kraujagyslių, odos, kaulų ir organų būklę. Reguliarus maisto produktų, turtingų vitamino C, vartojimas apsaugo nuo skorbuto, stiprina imuninę sistemą, padeda išvengti infekcinių ligų, mažina laisvųjų radikalų žalą organizme.
 
  • Aitriosiose paprikose taip pat yra ir kitų antioksidantų – vitamino A, flavonoidų, b ir a karoteno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino. Šios antioksidacinės medžiagos kapsaicine padeda apsaugoti kūną nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio ir uždegimų.
 
  • Aitriosiose paprikose gausu mineralų: kalio, mangano, geležies ir magnio. Kalis yra svarbus ląstelių ir kūno skysčių komponentas, padedantis kontroliuoti širdies ritmą bei kraujo spaudimą.
 
  • Aitriosios paprikos taip pat yra geras B grupės vitaminų (niacino, piridoksino (vitaminas B6), riboflavino ir tiamino (vitaminas B1)) šaltinis. Šie vitaminai žmogaus kūnui yra labai svarbūs ir yra gaunami iš išorės (paprastai kartu su maistu ar maisto papildais).
 
  • Medicinoje naudojami tepalai su iš aitriųjų paprikų išgaunamu kapsaicinu mažinti raumenų, artrito, neuropatinius skausmus.
 
  • Aitriosiomis paprikomis gardinami padažai, picos, suktinukai, žuvies, mėsos, vištienos patiekalai daugelyje Centrinės Amerikos ir Europos šalių.
 
  • Aitriosios paprikos gali padėti pagerinti sergančiųjų žvynelinę odos būklę ir savijautą. Jiems rekomenduojama mitybą papildyti šiais aštriais prieskoniais. Kapsaicinas aitriosiose paprikose mažina uždegimą, todėl gali padėti pagerinti odos būklę.
 
  • Aitriosios paprikos turi maistinių medžiagų ir vitaminų (kalio, geležies, niacino, vitamino B1 or B6), kurie gali padėti sustabdyti plaukų slinkimą. Tačiau rekomenduojama aitriąsias paprikas įtraukti į mitybą, o ne naudoti išoriškai, nes jos gali labai dirginti odą ir sukelti nepageidaujamų reakcijų.
 
  • Naujausias tyrimas žurnale „Obesity Open Access“ parodė, kad aštrus maistas gali pakeisti kasdieninę mankštą. 40 vyrų ir moterų vartojo po vieną 2 g kapsaicino tabletę arba placebą kasdien. Išgėrus tabletę buvo pradedama iš karto matuoti medžiagų apykaitos norma tris kartus per tris valandas. Tyrimai parodė, kad tie, kurie gėrė kapsaiciną, per dieną sudegino 116 kalorijų daugiau negu tie, kurie gėrė placebą.