Nieko nebestebina tai, kad valgant daug saldainių ir miltinių gaminių galima nutukti. Tačiau neigiamą šalutinį poveikį mūsų organizmui gali turėti ir kasdien vartojami maisto produktai. Štai keletas tokių produktų, kurių geriau vengti arba vartoti tik retkarčiais.

 

dietos

11 kasdien vartojamų produktų ir kas juose slypi:

 

  • Krevetės. Jūros gėrybėse gali kauptis sunkieji metalai, todėl labai svarbu žinoti, kur jos buvo pagautos. Be to, krevetės, palyginus su kitomis jūros gėrybėmis, cholesterolio yra daugiausiai, todėl jų valgyti labai dažnai nerekomenduojama. Krevetes reikėtų visada valgyti su daug daržovių, kurios padės neutralizuoti „blogąjį“ cholesterolį.

 

  • Perdirbtas sūris. Sūrį, supakuotą tarp plastikinės plėvelės lakštų, valgyti nėra labai sveika. Juose yra gausu cheminių maisto priedų, kurie suteikia gaminiui spalvą ir kvapą. Rekomenduojama pirkti sūrį, kuris nėra iš anksto supjaustytas.

 

  • Bulvių traškučiai. Daugelyje prekybos centrų esančiuose traškučiuose bulvių yra mažiau negu įvairių priedų. Tyrimai rodo, kad traškučiuose bulvių gali būti mažiau negu 60 % bulvių. Traškučiuose yra labai daug druskos, maisto priedų, dažiklių, konservantų ir pan.

 

  • Ryžiai. Ryžiai auga užliejamuose laukuose, todėl į juos patenka arseno, kuris yra išplaunamas iš dirvožemio. Reguliariai vartojant ryžius didėja diabeto, raidos sutrikimų, nervų sistemos ligų, net plaučių ir šlapimo pūslės vėžio rizika. Tačiau palikus ryžius mirkti vandenyje per naktį, arseno koncentracija sumažėja 80 %.

 

  • Jogurtas. Prekybos centrų lentynose aptinkamų jogurtų sudėtyje yra konservantų, tirštiklių, aromatizatorių ir kitų „sveikų“ ingredientų. Dauguma čia parduodamų jogurtų tikrai nėra mums įprastas ir naudingas jogurtas iš pieno iš pieno rūgšties bakterijų. Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 6 šaukštelius cukraus, o 100 ml jogurto gali būti iki 3 šaukštelių cukraus! Galimas šalutinis poveikis: nutukimas, didesnė diabeto rizika, nusilpusi kasos funkcija. Dažnai jogurtai yra ir gana riebūs, todėl didina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

 

  • Dešrelės ir kiti perdirbtos mėsos gaminiai. Pieniškose dešrelėse labai retai mėsos būna 50 %, dažniausiai – tik 10 –15 % mėsos. Kiti ingredientai: kaulų miltai, kremzlės, odos, augaliniai ir gyvūniniai riebalai, krakmolas, sojų baltymai ir druska. Eiliniai vartotojai niekada nesužinos, ar sojose yra genetiniškai modifikuotų organizmų, ar ne. Taip pat į dešrelių sudėtį dedama tirštiklių, dažiklių, konservantų, skonio stipriklių. Visos šios medžiagos kaupiasi organizme, alina imuninę sistemą, sukelia alergijas ir net tokias sunkias ligas kaip pankreatitas. Ypač dešrelių nerekomenduojama duoti vaikams, nes jų virškinimo sistemos dar negali suvirškinti šių sudėtinių cheminių junginių.

 

  • Sūriai su pelėsiu. Prabangūs sūriai su pelėsiu, viena vertus, yra naudingi, nes jie gerina kalcio įsisavinimą, mažina neigiamą UV spindulių žalą, praturtina organizmą baltymais, apsaugo nuo disbakteriozės, gerina hormonų veiklą ir sveika širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau per dieną nerekomenduojama suvartoti daugiau nei 50 g tokio sūrio, nes tokiame sūryje yra penicilino, dėl kurio gali išsivystyti organizmo atsparumas antibiotikams. Be to, pelėsyje yra enzimų, kurie sukelia alergijas. Nėščioms ir krūtimi žindančioms moterims reikėtų atsisakyti sūrio su mėlynuoju ar baltuoju pelėsiu, nes jame gali būti listerijų, kurios sukelia infekcines ligas.

 

  • Sūrūs krekeriai. Sūrūs krekeriai gal ir puikus užkandis, bet reikėtų nepamiršti, kad dažnai juos valgant gresia diabetas, insultas, širdies priepuolis, nutukimas, aterosklerozė, Alzheimeris. Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 6 g druskos (maždaug 1 šaukštelį). Vos viename mažame krekeryje druskos dienos norma viršijama triskart. Dėl didelio druskos kiekio gali pakilti kraujo spaudimas ir atsirasti arteriniai spazmai.

 

  • Šokoladu aplieti sausainiai. Vieni populiariausių sausainių nėra tokie nekalti, kokie atrodo, nes jie aplieti ne tikru, kokybišku šokoladu, o konditeriniais riebalais. Dažnai valgant tokių sausainių neišvengiamai priaugama svorio. Šiame produkte yra transriebalų, kurie siejami su širdies ir kraujagyslių ligomis ir ankstyva mirtimi.

 

  • Biskvitiniai pyragaičiai. Pirmas dalykas, kuris kelia nerimą – ilgas šių produktų galiojimo laikas (keksiukai ir pyragaičiai išlieka švieži iki 5 mėnesių). Didžiulė dozė riebalų ir konservantų šį desertą paverčia nuodais mūsų organizmui.

 

  • Ledai. Džordžijos universiteto (JAV) mokslininkai atlikę eilę tyrimų nustatė ryšį tarp maisto pramonėje dažnai naudojamų emulsiklių ir kolorektalinio vėžio. Kai kartu naudojami tirštikliai ir emulsikliai (polisorbatas 80 ir karboksimetilo celiuliozė), jie sukelia žarnyno mikrofloros pokyčius ir organizmas tampa neatsparus uždegimams bei padidėjo vėžio atsiradimo rizika. Polisorbatas 80 dedamas į ledus, kad gautų geresnę tekstūrą ir apsaugotų ledus nuo tirpimo. Karboksimelo celiuliozė naudojama kaip stabilizatorius ir tirštiklis. Taip pat leduose gausu riebalų, kurie paaugliams brendimo metu gali padidinti krūties vėžio riziką.