Vasara gali būti puikiausias metų laikas. Tačiau prieš karštomis ir saulėtomis vasaros dienomis lepinantis tokiais skanėstais kaip ledai, vaisiniai kokteiliai ir kt., reikėtų įvertinti, ar tai tikrai yra sveika ir naudinga. Geriausia, kad tokį maistą galima pakeisti vasariškais produktais, kurie yra švieži, aromatingi, sveiki ir nekaloringi.

 

dietos

11 dietinių vasaros produktų:

 

  • Arbūzų didžiąją dalį sudaro vanduo. Todėl tai tobulas, mažai kalorijų turintis vasaros užkandis, papildantis mitybą vitaminais A ir C. Arbūzas – taip pat puikus antioksidanto likopeno šaltinis. Tyrimai rodo, kad likopenai padeda apsaugoti odą nuo kenksmingų saulės spindulių.

 

  • Cukinijų dažnai dedama į vasarą gaminamus pagrindinius patiekalus ir tai labai gerai, nes nekaloringos daržovės gali padėti numesti svorio. Cukinijomis galima pakeisti įprastus makaronų patiekalus arba naudoti kaip garnyrą vietoj keptų bulvių. Daržovėse yra daug vitamino B6, kurio reikia, kad organizme gamintųsi melatoninas. Vasarą dėl daugelio priežasčių gali sutrikti miegojimo įpročiai (triukšmas, ilgesnės dienos, karštis). Valgant cukinijas sureguliuojamas melatonino kiekis organizme ir galima gerai išsimiegoti visą naktį.

 

  • Jogurte esančios gerosios bakterijos gali padėti sulieknėti. Probiotikai reguliuoja virškinimo sistemos darbą, mažina pilvo pūtimą ir gerina žarnyno sveikatą. Reikėtų atkreipti dėmesį į jogurtus, kurių etiketėje nurodyta, kad yra gyvųjų bakterijų. Pusryčiams suvalgius indelį graikišką jogurto, alkis nekamuos iki pat pietų.

 

  • Salierai. 2016 metų tyrimas, kuriame dalyvavo 10 tūkst. suaugusiųjų, parodė, kad daržovės, kurių sudėtyje yra daug vandens, gali padėti sulieknėti. Vartoti pakankamai skysčių labai svarbu dėl bendros kūno sveikatos, o papildomai dar vartojant vandeningų daržovių gali net pradėti greičiau kristi kilogramai. Salierai turi daug vandens, todėl tai puikus užkandis su humusu, žemės riešutų sviestu ar kt.

 

  • Agurkuose taip pat daug vandens, mažai kalorijos. Jie suteikia sotumo jausmą. Mažina uždegimą ir turi antioksidantų bei vitamino C, kuris yra natūralus antihistaminas, todėl gali padėti išvengti vasarą kamuojančių alergijų.

 

  • Uogos (braškės, šilauogės, avietės) turi daug flavonoidų. Vienas tyrimas parodė, kad produktai, turintys flavonoidų, padeda palaikyti normalų svorį. Be to, uogose gausu skaidulų, suteikiančių sotumo jausmą ir sveikų valgyti. Šiek tiek uogų galima užsišaldyti, kad jų turėtumėte ir tada, kai šiltasis sezonas pasibaigs.

 

  • Avokadai yra puikus vitaminų B, C, K, E, mineralų (geležies, vario, cinko, magnio) šaltinis. Juose esančios sveikos mononesočiosios riebalų rūgštys padeda sumažinti riebalų ant pilvo kiekį. Nors jie yra gana kaloringi, tačiau taip pat – tai ir vienas naudingiausių sveikatai ir grožiui produktų. Iš avokadų galima gaminti meksikietišką gvakamolės padažą arba dėti ant sumuštinių.

 

  • Kalendros. Prieskoniai ir šviežios žolelės yra puikus būdas suteikti patiekalams skonio, nepridedant kalorijų ir druskos. Kalendromis galima gardinti salotas, troškinius, sriubas, mėsos patiekalus. Kalendros taip pat yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis, kurie gerina akių sveikatą ir apsaugo nuo tokių ligų kaip geltonosios dėmės degeneracija ir katarakta.

 

  • Ananasuose yra fermento bromelaino, kuris mažina uždegimą. Bromelainas mažina alergijų simptomus (nosies paburkimą ir užgulimą).

 

  • Citrinos turtingos vitamino C – antioksidanto, neutralizuojančio žalai odai dėl UV spindulių. Vitaminas C taip pat reikalingas kolageno gamybai ir gali sumažinti raukšles. Be to, citrina paskanintas vanduo gali pakeisti saldžius, gaiviuosius gėrimus ir kaloringus kokteilius, kuriuos neretai mėgaujamasi karštomis vasaros dienomis.

 

  • Pomidorai gali tapti mažai kalorijų turinčiu užkandžiu arba garnyru prie beveik bet kurio pagrindinio patiekalo. Pomidorų galima valgyti tiek, kiek norisi, neskaičiuojant kalorijų. Be to, jie turi likopeno, kuris mažina blogąjį cholesterolį ir gerina širdies sveikatą.