Agrastų krūmų galima rasti beveik kiekviename sode ir ne be priežasties. Tai labai ilgaamžiai augalai. Palankiomis sąlygomis agrastai gali vesti uogas iki 20 metų ar net dar ilgiau. Saldžiose uogose gausu vitamino C, B grupės vitaminų, vitamino A, nemažai cukraus, mineralų ir mikroelementų (kalio, jodo, natrio, kalcio, geležies, mangano, kobalto, cinko, fosforo ir vario), organinių rūgščių, folio rūgšties, taninų ir flavonoidų.

 

10 priežastys valgyti daugiau agrastų:

 

agrastai

  • Agrastai gali padėti pagerinti regėjimą.
  • Agrastai gali padėti pagerinti odos būklę.
  • Agrastai gali apsaugoti nuo priešlaikinio senėjimo, sulėtinti natūralius senėjimo procesus.
  • Agrastai gali pagerinti plaukų būklę.
  • Agrastai gali padėti, užkietėjus viduriams.
  • Agrastai padeda palaikyti normalią nervų sistemos sveikatą.
  • Agrastai padeda stiprinti atmintį ir gerina smegenų veiklą.
  • Agrastai gali padėti išvengti diabeto arba pagerinti sergančiųjų šia liga sveikatos būklę.
  • Agrastai gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą.
  • Agrastų rekomenduojama vartoti, jei vargina mažakraujystė (anemija).

 

Agrastų uogienė

 

  • 750 g agrastų
  • 125 g džiovintų abrikosų
  • 15 g imbiero
  • Žaliosios citrinos sultys
  • 2 vanilės ankštys

 

Gaminimas

 

Nuluptus agrastus, smulkiai supjaustytus abrikosus, tarkuotą imbierą sumaišyti su žaliųjų citrinų sultimis. Įdėti vanilės ankštis. Virti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir dar pavirti, kol pradės išsikirti sultys ir sėklos (apie 5 minutes). Stebėti, kad uogienė nepervirtų. Uogienę supilti į steriliai išvalytus stiklainius ir sandariai uždaryti. Laikyti šaldytuve porą savaičių.

 

12 žmonėms

100 g apie 148 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

 

 

Angliškas agrastų desertas

 

  • 250 g agrastų
  • 200 g graikiško jogurto
  • 200 ml grietinėlės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 – 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Agrastus sumaišyti su cukrumi ir šiek tiek vandens. Virti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir dar pavirti, kol uogos pradės sproginėti. Tada uogas sutrinti šakute, atvėsinti ir padėti į šaldytuvą. Jogurtą išplakti su milteliniu cukrumi bei vanile, kol gausis vientisa masė. Atsargiai sumaišyti su grietinėle. Sumaišyti su trintais agrastais. Sudėti desertą į stiklines ir patiekti.

 

4 žmonėms

100 g apie 388 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

 

 

Pyragas su agrastais ir juodaisiais serbentais

 

  • 150 g agrastų
  • 100 g juodųjų serbentų
  • 240 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 120 augalinio aliejaus
  • 240 ml vanilinio jogurto
  • 0,5 šaukštelio sodos
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Maltų džiūvėsėlių puošti
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 °. Miltus sumaišyti su cukrumi, vanile, kepimo milteliais ir soda. Supilti jogurtą, aliejų, kiaušinius. Tešlą išplakti elektriniu plakikliu. Tešlą supilti į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą pyrago formą. Viršuje tolygiai paskirstyti uogas. Kepti orkaitėje apie 15 minučių. Kai atvės, pabarstyti milteliniu cukrumi, išimti iš formos ir supjaustyti.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 207 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

Spausdinti