Šiais laikais labai svarbu yra sveika mityba. Žmonių sveikatą neigiamai veikia aplinkos kaita, nuolatinė įtempta psichologinė situacija, per didelis darbų krūvis ir greitas gyvenimo ritmas. Gera sveikata priklauso nuo daugybės veiksnių, tačiau sveika mityba, ko gero, yra pirmoje vietoje, o sveika mityba sunkiai įsivaizduojama be mūsų duonos kasdieninės. Tačiau ji turi būti ne bet kokia. Ji turėtų būti kepama iš visadalių grūdų miltų, be mielių, be pridėtinio cukraus, papildyta sėklomis, grūdais ir riešutais.

 

duona

10 priežasčių valgyti duoną:

 

  • Duonos pasirinkimas yra labai gausus. Yra raikytos baltos, visadalių miltų, ruginės, raugintos ir kitokios duonos rūšių.

 

  • Duona yra tiesiog skani savaime. Ji skani su sviestu, su sriubomis, mėsa, omletu, salotomis ir pan.

 

  • Duona yra laikoma vienu iš būtinų kasdien žmonėms maisto produktų, todėl nėra labai brangi, palyginus su daugeliu kitų produktų.

 

  • Duoną galima panaudoti labai įvairiai: ją galima kepti, skrudinti, aptepti sviestu. Duona tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei.

 

  • Duonos galima įsigyti visur: prekybos centruose, kepyklėlėse, vietinėse parduotuvėse, degalinės. Duonos galima net užsišaldyti.

 

  • Duonoje paprastai yra nedidelis druskos, cukraus ir riebalų kiekis. Kepant duoną dažnai nededama pridėtinio cukraus.

 

  • Duonoje yra geležies, kuri išnešioja deguonį po visą organizmą. Daugumai moterų trūksta šio mineralo, tačiau to būtų galima išvengti, jei jos valgytų daugiau duonos.

 

  • Kviečiuose ir miltuose, naudojamuose duonai kepti, natūraliai susidaro folio rūgštis, reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.

 

  • Duonoje yra kalcio, reikalingo sveikiems kaulams ir dantims.

 

  • Duonoje gausu maistinės ląstelienos, kurios dažnas šiuolaikinis žmogus suvartoja per mažai.

 

Ruginės duonos sumuštiniai su avokadu ir džiovintomis spanguolėmis

 

  • Avokadas
  • 30 g džiovintų spanguolių
  • 30 g moliūgų sėklų
  • 2 šaukšteliai citrinų sulčių
  • 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (nebūtinai)
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 riekės ruginės duonos

 

Gaminimas

 

Avokadą perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir minkštimą. Avokado minkštimą sutrinti ir sumaišyti su druska, pipirais ir aitriųjų paprikų dribsniais (jeigu naudojami) ir citrinų sultimis. Šiuo mišiniu aptepti duonos riekeles. Ant viršaus užberti sausoje keptuvėje pakepintų moliūgų sėklų ir džiovintų spanguolių.

 

 

4 porcijų

100 g apie 170 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min.

 

Saldi duonienė

 

  • 10 riekių ruginės duonos
  • 2 l verdančio vandens
  • 60 g džiovintų slyvų
  • 60 g džiovintų abrikosų
  • 80 g razinų
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • 100 g cukraus
  • Kuminų sėklų pagal skonį
  • Grietinės pagal skonį
  • Žemės riešutų puošti

 

Gaminimas

 

Šiek tiek padžiūvusią arba prieš tai paskrudintą orkaitėje duoną užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį mirkti. Nuplauti džiovintus vaisius ir supjaustyti smulkiau. Sutrinti duoną, sudėti džiovintus vaisius, įdėti cukraus, vanilės ekstrakto, kuminų, cinamono ir virti, retkarčiais pamaišant, kol cukrus visiškai ištirps (5 – 10 min.) arba kol sriuba taps manų košės konsistencijos. Patiekti atvėsintą su grietine. Galima pabarstyti žemės riešutais.

 

2 porcijų

100 g apie 142 kcal

Paruošimo laikas: apie 8 val. 25 min.

 

Baltos duonos pudingas

 

  • 500 g baltos duonos
  • 3 kiaušiniai
  • 70 g cukraus
  • 15 g vanilinio cukraus
  • 300 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 150 g razinų
  • Malto cinamono pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Duoną supjaustyti ir sudėti į sviestu pateptą kepimo indą. Į tarpus tarp jų suberti razinas. Išplakti kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir cinamonu, įpilti pieno ir gerai išmaišyti. Aplieti šiuo mišiniu duoną su razinomis. Viršų aplieti tirpintu sviestu ir pabarstyti cukrumi. Kepti orkaitėje 20 min.

 

4 porcijų

100 g apie 153 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min.

Spausdinti