Žirniai dažnai priskiriami prie grūdų, kartais prie daržovių, tačiau botaniniu požiūriu jie yra vaisiai, nes subrandina sėklas iš žiedų. Žalieji žirneliai – tai ne visiškai subrendę žirniai. Džiovintus žirnius žmonija valgo daugiau nei 5000 metų. Viduramžiais tai buvo vienas iš pagrindinių patiekalų. Kadangi žirniai nelepūs ir gana lengvai auginami, jie išgelbėdavo daugybę žmonių gyvybių, kilus badui. Žirniuose yra labai aukštos kokybės baltymų – jie vis dažniau naudojami baltymų mišiniuose sportininkams. Teigiama, kad žirniuose esantys baltymai gali pakeisti sojos ir pieno produktus, kurie gali kai kuriems žmonėms sukelti alergiją arba kitokį nepageidaujamą šalutinį poveikį.

 

"žirnių košė su paprika"

10 priežasčių valgyti daugiau žirnių:

 
  • Padeda kontroliuoti svorį. Žirniuose yra mažai riebalų, bet daug kitų maistinių medžiagų. 150 g žirnių turi mažiau nei 100 kalorijų, bet daug baltymų, skaidulų ir mikroelementų.
 
  • Saugo nuo skrandžio vėžio. Žirniuose yra dideli kiekiai sveikatai naudingo polifenolio kumestrolio. Meksikos mokslininkai nustatė, kad 2 mg šios augalinės medžiagos per dieną gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio. 150 g žirnių yra apie 10 mg kumestrolio.
 
  • Lėtina organizmo senėjimą, stiprina imuninę sistemą ir suteikia energijos. Žirniuose itin gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus (katechino ir epikatechino), karotenoidų (alfa ir beta karoteno), fenolio rūgščių (ferulinės ir kofeino rūgšties), polifenolių (kumestrolio).
 
  • Apsaugo odą nuo raukšlių, Alzheimerio, artrito, bronchito, osteoporozės, kandidozės (mielių grybelio). Žirniuose yra vitaminų C ir E, nemažai antioksidanto, mineralo cinko. Juose yra omega 3 riebalų rūgščių ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios saugo nuo odos senėjimo ir minėtų degeneracinių ligų.
 
  • Reguliuoja cukraus lygį kraujyje. Žirniuose gausu skaidulų ir baltymų, kurie lėtina cukraus įsisavinimą. Juose esantys antioksidantai ir priešuždegiminės medžiagos sumažina arba panaikina atsparumą insulinui (II tipo diabetas). Žirnių angliavandeniai – tai natūralūs tik natūralūs cukrūs ir krakmolai, kurie nėra tokie kenksmingi kaip baltasis cukrus ar cheminiai priedai, kurių gausu šiuolaikiniame maiste.
 
  • Apsaugo nuo širdies ligų. Žirniuose yra antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, kurie stiprina kraujagysles. Nuosėdos ant kraujagyslių sienelių pradeda formuotis, patiriant lėtinį, didelį oksidacinį stresą ir uždegimą. Vitaminai B1, B2, B3, B6, folio rūgštis mažina homocisteino lygį, kuris didina širdies ligų išsivystymo riziką.
 
  • Saugo aplinką. Žirniai dirvožemyje suaktyvina bakterijas, kurios padeda azotui iš oro patekti į dirvožemį. Dėlto sumažėja dirbtinių trąšų poreikis (vienas iš pagrindinių trąšų ingredientų yra azotas). Kai nuimamas žirnių derlius, likusios augalų dalys greitai suyra ir natūraliai patręšia dirvožemį. Žirniams auginti nereikia daug drėgmės, todėl jie gali būti auginami net gana nepalankiomis sąlygomis.
 
  • Padeda nuo vidurių užkietėjimo. Žirniuose daug dietinių skaidulų, kurios gerina žarnyno būklę ir peristaltiką.
 
  • Stiprina kaulus. 150 g žirnių turi 44 % rekomenduojamos vitamino K dienos normos, kuris padeda kaulams geriau įsisavinti kalcį. Žirniuose gausu B grupės vitaminų, kurie apsaugo nuo osteoporozės.
 
  • Mažina „blogojo“ cholesterolio lygį. Žirniuose yra vandenyje tirpaus B grupės vitamino niacino, kuris mažina trigliceridų ir labai mažo tankio lipoproteinų susidarymą, todėl kraujyje sumažėja „blogojo“ ir padaugėja „gerojo“ cholesterolio.
 

Žirnių košė su paprika

 
  • 200 g žirnių
  • Paprika
  • Morka
  • Poras
  • 0,5 l vandens
  • 2 šaukštai sviesto
  • Druska, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų puošti
 

Gaminimas

 

Per naktį mirkytus žirnius užpilti vandeniu (santykiu 1 : 2). Kai užvirs, nugraibyti putas, sumažinti ugnį, įdėti druskos, pipirų ir virti, kol suminkštės (apie 30 – 60 min). Papriką ir porą smulkiai supjaustyti, morką sutarkuoti. Daržoves šiek tiek pakepinti svieste. Žirnius sumaišyti su daržovėmis, papuošti šviežiais krapais.

 

4 žmonėms

100 g apie 94 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Žirnių blyneliai

 
  • 400 g žirnių
  • 100 g manų kruopų
  • 1 – 2 svogūnų
  • 2 – 3 šaukštai miltų
  • Maltų duonos džiūvėsėlių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepti
 

Gaminimas

 

Per naktį mirkytus žirnius užpilti vandeniu (santykiu 1 : 2). Kai užvirs, nugraibyti putas, sumažinti ugnį, įdėti druskos, pipirų ir virti, kol suminkštės (apie 30 – 60 min). Išvirti manų kruopas. Žirnius sutrinti, sumaišyti su karšta manų koše, druska, pipirais, svieste kepintais svogūnais. Turi gautis gana tiršta masės, iš kurios formuoti blynelius. Juos apvolioti džiūvėsėliuose. Keptuvėje išlydyti šiek tiek sviesto ir kepti blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 308 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Prancūziškos salotos su žirniais

 
  • 500 g bulvių
  • 100 g žirnių
  • Burokėlis
  • 50 g juodųjų alyvuogių
  • Kiaušinis
  • 100 ml grietinės
  • 2 šaukšteliai malto peletrūnų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bulves, burokėlį, žirnius, kiaušinį išvirti. Daržoves nuskusti, supjaustyti, sumaišyti su žirniais, tarkuotu kiaušiniu, grietine, paskaninti prieskoniais ir papuošti alyvuogėmis.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti