Be cukinijų, ko gero, sunku net įsivaizduoti Italijos virtuvę. Viduržemio jūros regione patiekalai iš šios daržovės tokie mėgstami, kad net sunku patikėti, kad cukinijos kilo ne iš Pietų Europos, o iš Meksikos. Cukinijų būna labai įvairių. Skiriasi ir jų spalvos: nuo geltonos iki žalsvos. Daržovės gali būti su skirtingų žalių atspalvių dryžiais. Žalios spalvos cukinijose yra daugiau vitamino C ir skaidulų, o geltonos – karoteno. Jaunos cukinijos gali būti naudojamos patiekalams gaminti ir su žieve.

 

"cukinijų lazanija"

Kuo naudingos cukinijos? Jose yra lengvai virškinamų angliavandenių, vitamino PP, askorbo rūgšties (vitamino C). Tai labai rekomenduojamas maistas žmonėms, kurie laikosi dietos, nes jos yra nekaloringos, šalina skysčių perteklių iš organizmo bei gerina kepenų funkciją.

 

10 priežasčių, kurios padės pamėgti cukinijas (jei dar jų nepamėgote):

 
  • Turi liuteino ir zeaksantino, kurie padeda palaikyti normalų regėjimą ir išsaugoti sveikas akis.
  • Turi daug skaidulų ir vandens, suteikia sotumo jausmą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl gali padėti numesti svorio.
  • Cukinijų sėklose yra omega 3 riebalų rūgščių, kurios neutralizuoja žalingą omega 6 riebalų rūgščių poveikį bei mažina uždegimą.
  • Turi unikalią polisacharidų kombinaciją, kuri, manoma, reguliuoja insulino išsiskyrimą, todėl gali sumažinti II tipo diabeto išsivystymo riziką.
  • A ir C vitaminų turtingos cukinijos mažina cholesterolį ir apsaugo nuo kraujagyslių kalkėjimo.
  • Turi magnio, folio rūgšties bei kitų širdžiai naudingų vitaminų ir mineralų, todėl gali apsaugoti nuo širdies smūgio (insulto).
  • Skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo, todėl gali apsaugoti nuo vėžio.
  • Turi magnio ir kalio, todėl mažina kraujo spaudimą.
  • Liaudies medicinoje cukinijų sėklos nuo senų laikų naudojamos naikinti žarnyno parazitus.
  • Vyrams cukinijos naudingos tuo, kad padeda palaikyti gerą prostatos sveikatą.
 

Viduržemio jūros cukinijos

 
  • 450 g cukinijų
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • 220 g virtų pupelių
  • 2 raudonos paprikos
  • 1 – 2 svogūnai
  • 4 česnakų skiltelės
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, papriką ir pakepinti 4 – 5 minutes, dažnai pamaišant. Sudėti virtas pupeles, pomidorus, cukinijas, supjaustytas griežinėliais ir gerai išmaišyti. Paskaninti raudonėliais, druska bei pipirais. Uždengti ir troškinti ant mažos ugnies apie 30 minučių, kartais pamaišant.

 

100 ml apie kcal

Paruošimo laikas: apie min

4 žmonėms

 

Cukinijos su grietine

 
  • 1 – 2 cukinijos
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai lydyto sviesto
  • 240 ml grietinės
  • Druskos pagal skonį
  • Žalumynų puošti
 

Gaminimas

 

Nulupti cukinijas, supjaustyti griežinėliais, padruskinti, apvolioti miltuose ir apkepti įkaitintame aliejuje ir abiejų pusių, kol taps gražios auksinės spalvos. Jeigu cukinija dar bus kietoka, sumažinti ugnį, uždengti keptuvę ir leisti pasitroškinti dar 10 – 15 minučių. Po to įdėti grietinės, pabarstyti smulkintų žalumynų. Vėl uždengti ir leisti grietinei šiek tiek įsigerti.

 

100 ml apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

4 žmonėms

 

Cukinijų lazanija

 

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 2 cukinijos
  • 150 g špinatų
  • 2 šakelės bazilikų
  • Petražolių ir krapų pagal skonį
  • Skiltelė česnako
  • 100 g kietojo sūrio
  • 20 g parmezano
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Iš miltų, druskos, kiaušinių ir aliejaus išminkyti tešlą. Suformuoti rutulį, uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 30 minučių. Cukiniją nuplauti, nulupti, sutarkuoti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir sudėti tarkuotą cukiniją. Po 2 minučių sudėti smulkintus špinatus, bazilikus, petražoles ir krapus. Dar po 2 minučių sudėti smulkintą česnako skiltelę. Tešlą plonai iškočioti ir supjaustyti norimo dydžio kvadratėliais. Lakštinius patepti aliejumi, ant viršaus dėti cukinijų įdaro, šiek tiek tarkuoto sūrio, vėl uždėti lakštinį ir taip sluoksniuoti, kol nebeliks lakštinių. Paskutinis sluoksnis turi būti lakštinių. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto parmezano sūrio ir papuošti cukinijų griežinėliais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių, 20 – 25 minutes.

 

100 ml apie 221 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

4 žmonėms

Spausdinti