Rudenį, šąlant orams, populiarėja karšti gėrimai. Karšti gėrimai – tai ne tik kava ir arbata. Dabar Vakarų pasaulyje pastebima tendencija puodelius pripildyti karšto sultinio. Vis dažniau kalbama apie begalinę sultinių naudą sveikatai. Kaulų sultinys liaupsinamas dėl savo skonio ir savybių, o šiuo metu net vadinamas naujuoju supermaistu.

 

sultinys

Kaulų sultinys gaminamas 6 – 12 valandų ant mažos ugnies virinant gyvulių kaulus su sausgyslėmis vandenyje. Teigiama, kad jis labai naudingas sveikatai. Dažniausiai sultinys verdamas iš vištienos, jautienos arba žuvų kaulų. Sultinyje apstu mineralų ir kitų maistinių medžiagų. Jis sušildo žvarbią dieną ar vakarą. Kaulų sultiniai verdami nuo neatmenamų laikų ir tai vienas iš seniausių žmonijai žinomų būdų, kaip papildyti mitybą vertingomis maistinėmis medžiagomis.

 

10 priežasčių, kurios įtikins, kad sultinys yra supermaistas:

 
  • Gerina virškinimą ir žarnyno veiklą. Sultinio porcija (250 ml) gali sumažinti žarnyno pralaidumą. Tačiau jį vartoti rekomenduojama ne tik sergantiems, bet ir sveikiems žmonėms. Kaulų sultinyje yra želatinos (randama sąnariuose), kuri padeda užsandarinti skyles žarnose. Gali padėti, jei kamuoja lėtinis viduriavimas, vidurių užkietėjimas, netoleruojama kai kurių maisto produktų.
 
  • Saugo sąnarius. Gliukozaminų papildai paprastai skiriami vartoti nuo sąnarių skausmo. Ar žinojote, kad gliukozaminų yra ir kaulų sultinyje? Be to, kaulų sultinyje yra chondroitino sulfatų, kurie gali apsaugoti nuo osteoartrito.
 
  • Padeda išsaugoti jaunatvišką išvaizdą. Kaulų sultinys – natūralaus kolageno šaltinis. Kolageno dedama į daugelį kosmetinių priemonių, tačiau į vidų vartojamas kolagenas yra veiksmingesnis negu bet kokios išoriškai naudojamas priemonės. Kaulų sultinys yra ne tik pigesnis nei įvairūs kremai, bet jis iš tiesų suteikia sveiko švytėjimo odai, gerina plaukų ir nagų būklę.
 
  • Skatina plaukų ir nagų augimą. Želatina kaulų sultinyje gali padėti užsiauginti stiprius plaukus ir nagus bei panaikinti celiulitą.
 
  • Padeda geriau miegoti ir geriau jaustis. Yra mokslinių įrodymų, kad glicinas kaulų sultinyje gerina miego kokybę ir atmintį.
 
  • Stiprina imuninę sistemą. Kaulų sultinys gali būti vadinamas tikru supermaistu, nes jame yra labai didelė mikroelementų koncentracija. Pasirodo, kad mūsų močiutės buvo teisios sakydamos, kad vienintelis vaistas nuo peršalimo ligų yra vištienos sultinys.
 
  • Mažina uždegimą ir padeda išvengti infekcijų. Glicinas, prolinas ir argininas yra aminorūgštys, kurios mažina uždegimą. Argininas gali padėti išgydyti sepsį (viso kūno uždegimą). Glicinas turi raminamąjį poveikį, todėl pagerėja miego kokybė. Apsaugo nuo infekcijų, kurias sukelia peršalimo ir gripo virusai.
 
  • Stiprina kaulus. Fosforą, magnį ir kalcį iš sultinio pasisavina kaulai. Šie mikroelementai – tai lyg statybinės kaulų medžiagos, padedančios išsaugoti kaulus stiprius ir tvirtus, ir greičiau pagyti po traumų.
 
  • Suteikia daugiau energijos. Tikriausiai visi yra pastebėję, kad išgėrę sultinio pajunta energijos antplūdį. Kol kas nėra mokslinio paaiškinimo, kodėl taip yra, tačiau faktas lieka faktu.
 
  • Labai ekonomiškas. Kaulų sultinys – puikus būdas sunaudoti visokias atliekas (vištienos, gyvulių kaulus, daržovių likučius). Sultinio vartojimas ne tik padės išlikti sveikesniems, bet ir sutaupyti nemažai pinigų.
 

Kaulų sultinys

 
  • 500 g mėsos su kaulais
  • Morka
  • Svogūnas
  • 3 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Nuplautus ir supjaustytus kaulus į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir palaukti, kol užvirs. Verdant nugraibyti putas. Virti ant mažos ugnies dvi valanda, tada sudėti susmulkintą morką ir svogūną, paskaninti druska ir pipirais bei virti dar valandą. Baigiant virti sumaišyti su smulkintomis petražolėmis.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 7 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val.

Spausdinti