Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, širdies ir kraujagyslių ligos yra pirmaujanti mirties priežastis. Šios ligos neretai kyla dėl per tiršto kraujo, kuris skatina kraujo krešulių susidarymą, uždegimus ir įtampą visuose svarbiausiuose kūno organuose ir audiniuose. Dažniausiai kraujui suskystinti vartojamas aspirinas arba kiti nereceptiniai vaistai, bet jie turi šalutinį poveikį. Tačiau ne tik vaistai gali padėti, kai kraujas yra per tirštas – yra ir natūralių priemonių.

 

kraujas

10 priemonių, kurios natūraliai skystina kraują:

 

  • Gyvūninės kilmės omega 3 riebalų rūgščių yra žuvyse, menkių kepenėlėse, krilių taukuose. Tai viena geriausių natūralių kraują skystinančių priemonių, kurios aprūpina organizmą stipriomis ir lengvai įsisavinamomis DHA ir EPA riebalų rūgščių dozėmis ir mažina kraujo tirštumą.

 

  • Augalinės kilmės omega 3 riebalų rūgštys nėra taip lengvai įsisavinamos, bet taip pat gali būti puikia natūralia priemone, skystinančia kraują. Linų sėmenų aliejus, avokadai, sezamo sėklos, riešutai yra puikūs omega 3 riebiųjų rūgščių šaltiniai ir vieni geriausių produktų, kuriuos mums dovanoja pati gamta, skystinti tirštą kraują.

 

  • Be daugybės naudingų imbiero savybių – tai taip pat yra stipri ir natūrali priemonė tirštam kraujui skystinti. Rekomenduojama gausiai dėti imbiero į troškinius, salotas, net sultis. Imbieras padės suskystinti kraują ir sumažins uždegimą.

 

  • Vanduo yra nuostabi priemonė, apsauganti nuo kraujo krešulių ir skystinanti kraują. Jeigu negeriama pakankamai vandens ir yra pirmųjų požymių, kad kraujas tirštėja, gresia hiperkoaguliacija.

 

  • Kraują skystinančiuose produktuose yra dideli kiekiai salicilatų, kurie reguliuoja kraujo tirštumą. Tai daugiausiai prieskoniai: aitriosios ir Kajeno paprikos, cinamonas, krapai, raudonėlis, ciberžolė ir kt.

 

  • Daug džiovintų vaisių ir uogų natūraliai skystina kraują. Tai razinos, džiovintos spanguolės, slyvos ir vyšnios. Juose gausu antioksidantų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių būklę.

 

  • Sportas taip pat padeda skystinti kraują, palengvina kraujo tekėjimą į organus ir sumažina krešulių susidarymo riziką. Pradėti sportuoti nuo vidutinio sunkumo ir lengvų treniruočių.

 

  • Vitaminas B6 padeda apsaugoti nuo per didelio kraujo krešėjimo, dėl kurio kietėja kraujagyslės ir gresia širdies ligos. Dauguma visadalių grūdų, batatų, ankštinių daržovių turi vitamino B6.

 

  • Vitaminas E yra stiprus kraujo antikoaguliantas, kuris, kliniškai įrodyta, yra veiksminga priemonė skystinti kraują. Tačiau vitamino E nevartoti daugiau negu paskyrė gydytojas, nes per didelės šio vitamino dozės gali sukelti kraujavimą.

 

  • Dviskiautis ginkmedis yra laikomas vienu iš pačių efektyviausių kraują skystinančių augalų. Jis pašalina užsistovėjusį kraują ir suaktyvina kraujotaką į kūno organus ir audinius.