Ruduo ir žiema – tai daugybė progų susirinkti su draugais ir artimaisiais ir paskanauti skanių pyragų. Lapkričio 6-ąją vaišintis ir dalytis pyragais yra graži priežastis, nes minima pyragų diena. Šią dieną siūlome ne tik kepti, bet ir pardavinėti kepinius draugams, artimiesiems, bendradarbiais, ir gautus pinigus paaukoti labdarai. Juk daug smagiau skanauti pyrago gabalėlį prie puodelio kavos ar arbatos, kai žinote, kad taip padėsite vaikams ar kitiems, kam labiausiai reikia paramos ir pagalbos.

 

pyragai

10 patarimų, kaip iškepti skanų pyragą:

 

  • Laikyti ingredientus šaltai. Sviestą laikyti šaldytuve iki tol, kol jo prireiks. Kietus augalinius riebalus galima laikyti šaldiklyje, bet neužšaldyti iki galo. Į puodelį sudėti ledo kubelių ir užpilti vandeniu, pilti po šaukštą vienu metu į tešlą.

 

  • Atšaldyti tešlą kas kiekvieną naują pyrago gaminimo žingsnį. Atšaldyti tešlą iš karto išmaišius, kad miltai absorbuotų visą skystį. Atšaldyti iš karto iškočiojus ir išklojus kepimo formą, kad tešla atsipalaiduotų ir apsaugotų nuo tešlos susitraukimo kepant. Kol ruošiamas įdaras, tešlą atšaldyti lygioje lėkštėje arba ant kepimo popieriaus.

 

  • Nekočioti tešlos per daug. Per daug minkant ir kočiojant tešla tampa kietesnė.

 

  • Kočiojant tešlą naudoti kuo įmanoma mažiau miltų. Tešla absorbuoja miltus, todėl tampa kietesnė, kuo jų daugiau. Iškočiojus tešlą, rekomenduojama nubraukti miltų likutį su konditeriniu teptuku ir pavalyti kraštus su virtuviniu rankšluosčiu.

 

  • Kepti gerai įkaitintoje orkaitėje. Kepant pyragus su įdaru, iš pradžių aukštesnėje temperatūroje iškepti biskvitą, o po to – įdėjus įdarą – kepti, sumažinus temperatūrą orkaitėje.

 

  • Kepant įdarytus pyragus, tešlos viršų įpjauti arba išpjauti dekoratyvines ventiliacines angas. Per šias angeles išeina garai (tai labai svarbu vaisiams ir uogoms, kurios turi daug drėgmės).

 

  • Laisvai apvynioti folija pyrago kraštus, kad jie per daug neapskrustų. Tai padės išvengti pyragų kraštų apdegimo.

 

  • Pyragus kepti ant žemiausio padėklo, prieš tai gerai įkaitintoje orkaitėje. Tai padeda išvengti drėgnos pyrago apačios.

 

  • Kepti pyragus pakankamai ilgai. Vaisiniai pyragai pakankamai sutirštėja tada, kai įdaras užverda. Plikytos tešlos pyragus kepti reikia labai atidžiai, nes perkepus, tešla suaižėja, praranda drėgmę. Kepti rekomenduojama tol, kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas, ištraukiamas sausas.

 

  • Leisti pyragui atvėsti prieš patiekiant. Pyragui reikia laiko, kad sutvirtėtų. Todėl pyragus rekomenduojama kepti iš anksto, kad būtų galima patiekti ant stalo kepinį, kuris nebus per daug skystas.

 

Trupininis pyragas su uogiene

 

  • 480 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio sodos, nugesintos su actu
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • 240 ml bet kokios uogienės

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Minkštą, kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi ir vanile. Supilti nugesintą sodą ir 420 g sijotų miltų. Gerai išmaišyti, kad tešla taptų vientisa. Tešlą padalyti į dvi dalis santykiu 3 : 4. Mažesniąją dalį sumaišyti su likusiais miltais, kad gautųsi tešlos trupiniai. Ploną sluoksnį tešlos paskirstyti ant kepimo popieriumi iškloto arba riebalais ištepto kepimo formos dugno. Dėti uogienės. Viršų užkloti trupininės tešlos sluoksniu. Kepti orkaitėje apie 25 minutes.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 446 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti