Vaisinės muselės dažnai atakuoja virtuvę. Jas vilioja ant stalų ir spintelių padėti indai su sultingais obuoliais, saldžiomis kriaušėmis, sultingomis vynuogėmis, aromatingais bananais ir kita šviežia produkcija. Daugelis nežino, kaip išnaikinti šias smulkias museles, kurios, regis, dauginasi akimirksniu. Vaisinės muselės į patalpas, kuriose yra greitai rūgstančių maisto produktų patenka pro langus ir durų plyšius. Jų gyvenimo trukmė – apie 40 – 50 dienų. Per savo trunką gyvenimą patelės gali padėti iki 500 kiaušinėlių.

 

"vaisių asorti"

Vaisinių muselių gyvenimo ciklas labai trumpas: išsirita iš kiaušinėlio ir subręsta per 8 dienas. O tai reiškia, kad pakanka tik vieno pomidoro, kuris pamirštas ant virtuvės spintelės pabūtų apie savaitę, kad atsirastų be galo daug vaisinių muselių. Vaisinės muselės garsėja nepaprastu gajumu ir prisitaikymu, jei jau joms pavyksta patekti į uždaras patalpas. Joms net nereikia, kad kambariuose būtų vaisių, kad galėtų daugintis. Vaisinės muselės gali veistis nešvarumų sluoksnyje vamzdžiuose ar santechnikos įrenginiuose, senoje, nešvarioje šluostėje arba kempinėje.

 

10 patarimų, kaip atsikratyti vaisinių muselių:

 
  • Ant stalo nepalikti prinokusių vaisių. Jeigu vis dėlto ruošiamasi laikyti vaisius ant spintelės, parsineštus vaisius būtina iš karto švariai nuplauti ir nusausinti. Plovimas padeda pašalinti vabzdžių kiaušinėlius, kurie jau yra ant vaisių ir daržovių.
 
  • Kuo dažniau išnešti šiukšles iš namų, ypač iš virtuvės. Jeigu nėra galimybės to padaryti nedelsiant, rekomenduojama greitai gendančias maisto atliekas (daržoves, vaisius, mėsą) sudėti į plastikinius maišelius, tvirtai užrišti ir išmesti į šiukšlių dėžę. Ir, žinoma, kai tik asiras galimybė, išnešti iš namų.
 
  • Augalai, kurie atbaido vaisines museles: bazilikai, citrininės aloyzijos (verbenos), citrinžolės. Supjaustyti žoleles ir paberti ant vaisių. Jos neišnaikins vabzdžių, bet atbaidys.
 
  • Švaros palaikymas virtuvėje. Šią patalpą reikėtų dažniau valyti, šluoti negu kitus kambarius namuose. Ypač atidžiai reikėtų valyti tarpus tarp kriauklės ir spintelės, dažnai valyti viryklę ir degiklius, kur gali būti patekę maisto likučių. Nepamiršti valyti grindų po šaldytuvu, kur gali būti išsipylę šiek tiek vaisių sulčių ar kitų maisto trupinių. Iš karto po valgio išplauti indus, ypač stiklinius, kurie turėjo sąlytį su vaisiais ir jų gaminiais, kad nepradėtų gesti maisto likučiai. Sutaisyti vamzdžius, vandentiekio, santechnikos sistemas, per kurias į namus gali patekti vabzdžių lervų.
 
  • Nefiltruotas obuolių sidro actas. Į butelį įpilti šlakelį obuolių sidro acto. Jį uždengti su plastikine, maistine plėvele ir pritvirtinti su gumele. Tada su dantų krapštuku pradurti skylutes, kad į vidų įskristų muselės, priviliotos obuolių sidro kvapo, bet negalėtų išskristi į išorę.
 
  • Actas ir indų ploviklis. Jei pro plastikinę plėvelę neįskrenda vaisinės muselės, pabandyti į actą įpilti šiek tiek indų ploviklio. Butelį palikti atidarytą. Jis sudarys acto paviršiuje plėvelę, todėl vaisinės muselės, kartą įskridusios į actą, nebegalės išskristi, nes nuskęs.
 
  • Vabzdžių gaudyklė iš popierinio kūgio ir gabalėlio vaisiaus. Į stiklainį įpilti šiek tiek obuolių sidro acto ir įdėti pernokusio vaisiaus gabalėlį. Tada susukti popieriaus lapą į kūgį ir įdėti į stiklainį, kad siauroji dalis (kūgio viršūnė) atsidurtų inde. Vaisinės muselė galės patekti į vidų, bet negalės išskristi iš stiklainio.
 
  • Vyno spąstai vaisinėms muselėms. Į puodelį įpilti šlakelį raudonojo vyno, uždengti maistine plėvele ir pradurti skylutes su dantų krapštuku, kad vyno aromatas priviliotų vaisines museles, bet jos negalėtų iš puodelio išskristi.
 
  • Pienas, cukrus ir pipirai. 500 ml pieno sumaišyti su 100 g cukraus, 60 g maltų, juodųjų pipirų ir pakaitinti ant mažos ugnies apie 10 minučių. Tada pašildytą pieną su prieskoniais supilti į negilią lėkštę. Rūgstantis skystis privilios museles ir jos nuskęs.
 
  • Konservuojant vaisius ir daržoves namuose labai svarbu juos sudėti į steriliai išvalytus stiklainius ir sandariai uždaryti, kad pro plyšelius nepatektų mažos vaisinės muselės ir pelėsis.